"Zbornik Nikše Ranjine": zrcalo renesansne ljepote - Pavlović, Cvijeta (Array, 2009)
Rad se bavi prikazom žene i ženske ljepote u "Zborniku Nikše Ranjine", najstarijoj zbirci hrvatske renesansne ljubavne lirike. Uočava se raznolikost primijenjenih koncepata ljepote, ali i izdvajaju dvije krovne kategorije unutar kojih se mogu svrstati: tzv. realistični model, koji naglašuje senzualne pojedinačnosti tijela, i apstraktni model, koji prikazuje ženu kao izvor svjetlosti.