Detstvo kak predmet sozercanija i pripominanija. "Detstvo v Agrame v 1902-1903 gg." Miroslava Krleži - Benčić, Živa (Array, 2011)
Članak nastoji pokazati da Krležina sjećanja na djetinjstvo, bačena na papir u teško ratno doba, nisu samo puka nostalgija ili eskapizam. Ona daleko više izražavaju potrebu pisca da u času velikih povijesnih i osobnih kriza ponovno utvrdi svoj identitet, i to ponajprije kao pisac. Naime, čovjek se da bi bio umjetnik mora vratiti u djetinjstvo i ponovno uspostaviti direktan, intuitivno neposredan, jednom riječju - dječji kontakt sa svijetom u kojemu se između Ja i svijeta još nisu ispriječili "razumni pojmovi".