Predaje o vraćanju mrtvih - analiza narativne plodnosti - Rudan Kapec, Evelina (Array, 2012)
U radu se, na temelju 58 tekstova zapisanih na području Istre, analiziraju predaje koje tematiziraju vraćanje mrtvih u okviru koncepta narativne plodnosti (sposobnosti likova ili pojava demonoloških/mitskih predaja da oforme nove predaje i/ili osiguraju optjecajnost starih). Ta se analiza provodi prema tipovima protagonista, tipovima povrataka (načinima pojavljivanja, odnosno mjestu i vremenu pojavljivanja), vrstama zaštitnih sredstava i postupaka koje predaje ističu te prema predajnim oblicima u kojima se predaju aktualiziraju. Kroz analizu se pokazuje i koji kontekstualni razlozi narativnu plodnost likova i pojava podržavaju ili onemogućuju.