Identitet i razvoj: priključenje Hrvatske Europskoj Uniji - Davorka Matić (Array, 2005)
U radu se iznosi niz razloga zbog kojih je potrebno da sociologija raspravlja o prirodi europskih integracijskih procesa, te o razvojnim i političkim prioritetima RH. Zaključak je rada da sve rasprave o budućnosti Europe moraju započeti i završiti pitanjem: što je to što zovemo Europom i kakvu Europu želimo.