Alokronizam i spasiteljska etnografija: Michael Donley na Korčuli - Grgurinović, Ivona (Array, 2012)
U tekstu autorica analizira putopisni tekst Marco Polo's Isle Michaela Donleya. Ustanovivši da se tekst nekim svojim karakteristikama nadaje kao paraetnografski, autorica poseže za konceptima spasiteljske etnografije, budući da Donleyev tekst nastoji tekstualno dokumentirati način života u nestajanju, te Fabianovim konceptom odricanja isto/su-vremenosti (engl. denial of coevalness), sažetoga u sljedećoj autorovoj misli: „Ne [iskrcavam se] u neku sivu, bezličnu luku, nego ravno u povijest.“ (Donley 2005:14)