Pomak glagolskog vremena – pravilo ili iznimka? - Josipović, Višnja (1983)
U ovom radu autorica analizira primjenu pravila o pomaku glagolskog vremena u američkim i britanskim dnevnim novinama. Pokazuje kako odstupanje od tog pravila nije ništa neuobičajeno, pogotovo u američkim novinama, iako neizvorni govornici, potaknuti tradicionalnim gramatikama, obično nastoje pravilo redovito primjenjivati. Analiza jezika američkog Wall Street Journala pokazuje da je pomak glagolskog vremena prije iznimka nego pravilo, dok se u britanskome Financial Timesu može smatrati pravilom, ali nipošto beziznimnim, kao što bi neizvorni korisnici koji se oslanjaju na tradicionalne gramatike. engleskoga jezika mogli očekivati.
HRV