Nacionalizacija konfesije, konfesionalizacija nacije (odnos nacionalnog i konfesionalnog identiteta u današnjoj Bosni i Hercegovini) - Majić, Ivan, kroatist (Array, 2012)
U radu se provodi analiza nekih suvremenih tendencija koje se tiču nacionalnog i religijskog identiteta u Bosni i Hercegovini. Na podlozi sociološke literature, uglavnom radova Anthonyja Smitha, Benedicta Andersona i Adriana Hastingsa, razmatra se pitanje nacionalnog identiteta. Uzimajući u obzir važnost konfesionalnog identiteta u Bosni i Hercegovini gdje stoljećima obitavaju četiri, odnosno od novijeg doba tri konfesionalne zajednice, rad je usmjeren k osvjetljavanju nekih zajedničkih strategija koje su zaslužne kako za konstituciju nacionalnog identiteta, tako i onog konfesionalnog. Ukrštavanjem tih strategija dolazi se do fenomena nacionalizacije konfesije i konfesionalizacije nacije koji pogotovo za interkulturnu situaciju Bosne i Hercegovine otvaraju neka važna pitanja.