Utilitarna pedagogija, obrazovanje i moral slavenske žene novog doba u radu Jelice Belović Bernadzikowske - Potkonjak, Sanja (2012)
Na samom početku 20. stoljeća u hrvatskoj etnologiji i pedagogiji istaknuto mjesto zauzima Jelica Belović Bernadzikowska, autorica rječničkog djela o tehnologiji narodnog rukotvorstva i nebrojenih pedagoško utilitarnih i psiholoških članaka. Uz bok popularnoj i znanstvenoj literaturi Belović Bernadzikowska objavljuje fikcionalna djela snažno obojena didaktičkim rukopisom ženske emancipacije i slavenofilstva. U radu pokušavam definirati načine na koji je Jelica Belović Bernadzikowska, s gledišta zahtjeva ženske emancipacije, pristupila problemima narodne, političke i kulturne emancipacije.
Projekt MZOS
HRV