Restauriranje stupićā na matroneju katedrale u Zadru 1885.–1901. godine - Ćorić, Franko (2011)
Članak donosi prikaz otkrivanja i procesa restauriranja stupića galerije matroneja zadarske katedrale koncem 19. i početkom 20. stoljeća te suprotstavljenih koncepata Giovannija Smiricha te Emila Förstera i Ćirila Metoda Ivekovića oko načina restauriranja. Suprotstavljenost dvaju projekata zrcali dijalektiku dvaju pristupa unutar stilskoga restauriranja: arheološkoga koji je težio vraćanju u (hipotetsko) izvorno stanje i estetskoga koji je težio usuglašavanju s apstrahiranim načelima stila i(li) afirmaciji vlastitih estetskih kriterija i kreativnosti autora projekta.
Projekt MZOS
HRV