Što i kako javno reći? Savjeti za oblikovanje i izvedbu govorne poruke - Tomić, Diana (Array, 2012)
U ovom se radu daju savjeti za oblikovanje i izvedbu govorne poruke. Javno i medijsko govorenje razlikuje se od privatnog po tome što treba slijediti retorički dizajn i upute za izvedbu. Retorički dizajn općenito u govorništvu se još naziva i kompozicijom govora. Ona se sastoji od uvoda, glavnog dijela i zaključka. Svaki od tih dijelova ima svoje funkcionalne posebnosti. U medijskoj komunikaciji također postoje pravila i preporuke (retorički dizajn) kojih se treba držati, stoga dajemo upute za govorni bonton, jezik i vještinu izražavanja. Prilikom izvedbe treba voditi računa o brzini govora, glasnoći, pravilnom izgovoru, logičkom naglasku i pauzama. Razlikujemo tri vrste izvedbe: improvizaciju, čitanje odnosno govorenje napamet i govorenje iz bilježaka. Na kraju se daju upute kako pripremiti samu izvedbu.