Kiborzi i »djeca po narudžbi« 2.0 Prihvaćenost koncepcija poslijeljudskog života u hrvatskom društvu - Nikodem, Krunoslav (Array, 2012)
Razvoj suvremene biotehnologije i bioznanosti otvara mnoge mogućnosti, pitanja i prijepore, ne samo u smislu općih društvenih, kulturnih i ekonomskih promjena, već i u smislu promjena u izgradnji ljudskog identiteta i kriterija određivanja samog ljudskog bića. U teorijskom smislu rad se temelji na teorijskim stajalištima »posthumanizma«, »transhumanizma« i »biokonzervativizma«. U empirijskom smislu rad se temelji na rezultatima empirijskog istraživanja provedenog 2009. godine, u sklopu projekta »Supsidijarnost u hrvatskom društvu« (203-1941533-0732), na reprezentativnom uzorku punoljetnog stanovništva Hrvatske (N=1000). U radu se analiziraju dvije koncepcije poslijeljudskog života: »kiborg« i »dijete po narudžbi«. Opća hipoteza rada je da će navedene koncepcije poslijeljudskog života, s obzirom na pretpostavljenu tradicionalnost sociokulturnog konteksta hrvatskog društva, biti prihvaćene tek u manjoj mjeri. Osim toga, u radu se postavlja i više radnih hipoteza. Dobiveni rezultati potvrđuju opću hipotezu rada, dok dio radnih hipoteza nije potvrđen.