Doprinos nekih osobina ličnosti, traumatizacije i sociodemografskih obilježja objašnjenju aktualnog mentalnog zdravlja ratom traumatiziranih osoba - Kraljević, Radojka (Array, 2010)
U radu se provjerava doprinos nekih osobina ličnosti (psihološke čvrstoće i samopoštovanja) traumatizacije i sociodemografskih varijabli aktualnom stanju mentalnog zdravlja ratom traumatiziranih osoba. Podaci su prikupljani strukturiranim intervjuom na reprezentativnom uzorku odraslih osoba (N=454). Pokazalo se da objašnjenju sadašnjeg boljeg mentalnog zdravlja najviše doprinosi veće samopoštovanje, dok je doprinos psihološke čvrstoće, traumatizacije i sociodemografskih varijabli, obrazovanja i ekonomskog statusa znatno manji.