O naglasku dvosložnih o-osnova s kratkosilaznim naglaskom u Dubrovniku - Kapović, Mate (Array, 2011)
U članku se govori o arhaičnom naglasku dvosložnih o-osnova (tj. imenicâ tipa grâd – grâda) s kratkosilaznim naglaskom na prvom slogu (tip ja``blān/go``lūb) u dubrovačkom govoru. Za razliku od drugih poznatih govora, gdje je naglasak u takvim imenicama ujednačen, u Dubrovniku se, uz neka sitnija odstupanja, čuva opozicija stare naglasne paradigme a i naglasne paradigme c u primjerima kao što je genitiv množine ga``raִ:na: (a) prema golúbaִ:(c). Takva je akcenatska arhaičnost dosad neopisana u literaturi. Osim toga, opisuju se i duljenja, kraćenja i analoške promjene koje se događaju u drugom slogu dvosložnih o- osnova u dubrovačkom govoru u riječima tipa go``vōr i u riječima tipa ka``mēn. Analiza se ponajviše zasniva na novoj dijalektalnoj građi posebno prikupljenoj na terenu za potrebe ovoga rada.