Slovo i slovopis španjolskoga i hrvatskoga jezika - Jelaska, Zrinka; Musulin, Maša (2011)
U radu se uspoređuju grafijski sustavi španjolskoga i hrvatskoga jezika kako bi se razjasnile neke terminološke i pojmovne poteškoće s višeznačnicom slovo. Usporedbom dvaju jezika pokazuju se raličiti pristupi sličnim ili jednakim pojavama koje se različito opisuju na temelju različitih jezikoslovnih tradicija i jednim dijelom mogu uzrokovati teškoće u pisanju i čitanju s kojima se susreću inojezični učenici. Osim kao istroznačnica grafemu slovo može biti bliskoznačnica grafemu (uključivati ili isključivati dvoslov e i druge višeslove), a može biti društvenojezična činjenica - član abecednoga popisa s vlastitim imenom. Stoga se u radu predlažu i neki novi pojmovi povezani uz odnos slovo, od kojih neki proizlaze iz sustavnije podjele, ne samo iz potreba razrješavanja višeznačnosti.
Projekt MZOS
HRV