Pripovjedno organiziranje individualne traume u fikcionalnom filmu - Lučić, Krunoslav (Array, 2011)
Nakon uspostavljanja veze između različitih procedura prorade traume u psihoanalitičkom i drugom diskursu te u narativnom filmu, radom se pokušava objasniti funkcija koju trauma ima u organizaciji pripovjedne strukture filma. Osim što koncept traume i njezina narativna prorada igra ključnu ulogu u psihoterapijskom ozdravljenju oštećenog pojedinca, radom se uočava da koncept traume čini središnju (jezgrenu) pripovjednu funkciju u mnogim filmovima klasične, ali i modernističke poetike. Nakon uočavanja funkcionalne veze između traumatskog događaja u filmu i njegovog narativnog razrađivanja, rad se fokusira na film Brada Andersona Nestajanje (The Machinist, 2004) kojim se pokušava potvrditi početna teza studije.