Spolne razlike u osobinama ličnosti ovisnika o heroinu i konzumenata marihuane na Eysenckovom upitniku ličnosti (EPQ) - Antičević, Vesna; Jokić-Begić, Nataša; Britvić, Dolores (2012)
Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati postoje li spolne razlike u prosječnim rezultatima na EPQ skalama između ovisnika o heroinu, konzumenata marihuane i ispitanika kontrolne skupine te ispitati moderatorske utjecaje spola na osobine ličnosti mjerene EPQ skalama. Istraživanje je provedeno na tri skupine ispitanika obaju spolova, od kojih su prvu činili ovisnici o heroinu, drugu konzumenti marihuane, a treću ispitanici iz kontrolne skupine kod kojih ne postoji indikacija za poremećaj vezan uz uporabu PA tvari. Utvrđeno je da muški ovisnici o heroinu postižu značajno više rezultate na skalama psihoticizma i neuroticizma, a niže na skalama ekstraverzije i laži od sudionika u kontrolnoj skupini. Rezultati žena kreću se u istom smjeru, s iznimkom rezultata na skali ekstraverzije, na kojoj nisu utvrđene statistički značajne razlike između skupina. Među ovisnicima o heroinu žene postižu značajno više rezultate na skalama psihoticizma i neuroticizma, dok u skupini konzumenata marihuane žene postižu više prosječne rezultate na skali neuroticizma od muškaraca.
Projekt MZOS
HRV