Uloga dizajna u svakodnevnom životu na izložbama "Porodica i domaćinstvo" 1957.-1960. godine - Galjer, Jasna (Array, 2011)
Afirmiranjem interdisciplinarnih znanstvenih metoda tema modernog stanovanja posljednjih desetljeća postaje predmetom interesa sve brojnijih disciplina. Kvaliteta stanovanja i pripadajući prostor, od ideje do realizacije i recepcije, obuhvaćen u svim vidovima konceptualnih, simboličkih i materijalnih manifestacija, jedno je od najizazovnijih područja istraživanja povijesti arhitekture i dizajna, sociologije, antropologije i kulturalnih studija koje otvara nove vizure na povijest materijalne kulture, društvenu i političku povijest. Tekst elaborira značenje izložbi posvećenih stanovanju 1950-ih godina s težištem na primjeru niza izložbi „Porodica i domaćinstvo“ održanih u Zagrebu 1957., 1958. i 1960. godine. Analizira se kompleksnost njihove uloge u promoviranju modernog stanovanja, odnosno značenje navedene manifestacije te autorski doprinos Bernarda Bernardija, s težištem na specifičnom doprinosu artikuliranju društvene uloge arhitekture i dizajna. Argumentira se polazište da je riječ o izrazito kompleksnoj tipologiji i mediju koji se cjelovito sagledava u kontekstu suvremene debate i odnosa Istoka i Zapada pedesetih godina 20. stoljeća.