O počecima hrvatskoga nogometa - Marković, Ivan, kroatist (2012)
Hrvatsku riječ nogomet kao zamjenu za engl. football skovao je g. 1893/1894. Slavko Rutzner Radmilović. Na potvrdama iz zagrebačkih novina i časopisa s prijelaza 19/20. st. prikazani su njezino usvajanje i širenje njezine uporabe. Ogleda se usput što nam oni govore o ondašnjemu i sadašnjemu stanju domaće filologije te odnosu jezične zajednice spram kulture standardnoga jezika, spram pozajmljenica, novokovanica i strukovnoga nazivlja.
Poziv za sudjelovanje na skupu Stjepanu Damjanoviću u čast ujesen g. 2011. preporučivao je bio dvije teme, ako se dobro sjećam, ćirilo-metodijanu i slavonske teme. Ovaj bi napis išao u drugu skupinu, premda neobične veze ima i s prvom. Darujem ga čašćeniku jer se uvijek rado sjetim kako mi prepričava kako to biše v ni dni ljeta poslije Deklaracije kad je Dinamo redom - Juventusa, pa Eintrachta, pa Leedsa. A sve je počelo u Slavoniji...
Projekt MZOS
HRV