Prikaz knjige: Pierre Clastres: Društvo protiv države: Istraživanja iz političke antropologije. Zagreb: Disput, 2010. - Božić, Jasmina (Array, 2010)
2010. godine objavljena je na hrvatskom jeziku antologijska knjiga etnografskih studija francuskog antropologa Pierrea Clastresa Društvo protiv države: Istraživanja iz političke antropologije, u prijevodu Dragutina Lalovića, u izdanju naklade Disput. Ova je knjiga u orijentacijskom suglasju s knjigom francuskog filozofa politike Miguela Abensoura Demokracija protiv države, koja je, zahvaljujući istom prevoditelju i izdavaču, na hrvatskom jeziku objavljena 2007. g. Studije je Clastres pisao na osnovu vlastitih istraživačkih boravaka na terenu, među Indijancima amazonske prašume. U razdoblju između 1963. i 1974. g. boravio je kod Guayaki-Indijanaca iz Paragvaja, Guarani-Indijanaca iz Paragvaja, Chulupi-Indijanaca iz Paragvajskog područja Chaco, Yanomami-Indijanaca iz Venezuele i Guarani-Indijanaca iz brazilske države Sao Paula. Clastres proučava dimenzije političkoga za koje pokazuje da su implicitno prisutne u navadama, mitovima, govoru, svakodnevici, mirnodopskim i ratnim običajima amazonskih plemena. Služeći se brojnim primjerima izvodi i dokazuje svoju osnovnu tezu: „primitivna“ društva imaju političku narav, no za razliku od razvijenih društava uređenih u obliku državnog aparata, ona nisu težila k formiranju države, nego su tijekom svoje povijesti uspijevala održavati optimalno stanje latentne jednakosti svih pripadnika društva, putem neke vrste trajno važećeg nepisanog društvenog ugovora.