Edukacijske radionice „Prepoznavanje, istraživanje i prezentacija arheoloških nalaza – primjer Sv. Marije Velike u Balama“ projekta „IRCLAMA“ Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu (Bale – Galižana, 2008./2009.) - Maraković, Nikolina (Array, 2009)
Kao dio Edukacijskog programa projekta „IRCLAMA“ MIC-a za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu, u razdoblju od lipnja 2008. do rujna 2009. provedeno je ukupno 6 ciklusa edukacijskih radionica. Aktivnosti Edukacijskog programa bile su zamišljene kao poligon za kreiranje novog, interdisciplinarnog pristupa u razmatranju i rješavanju problema valorizacije, zaštite i eksploatacije kulturne baštine te, osim toga, kao jedno od važnih polazišta za jačanje suradnje s lokalnim i nacionalnim obrazovnim i kulturnim ustanovama, službama zaštite spomenika te s lokalnom samoupravom i turističkom zajednicom. Radionice su bile namijenjene studentima različitih fakulteta i sveučilišta, kao i zaposlenicima u znanstvenim i kulturnim institucijama te gospodarskoj djelatnosti. Temeljna je namjera edukacijske radionice „Prepoznavanje, istraživanje i prezentacija arheoloških nalaza – primjer Sv. Marije Velike u Balama“ bila polaznike radionica na konkretnim primjerima upoznati s metodama različitih struka koje se bave istraživanjem, očuvanjem i prezentacijom kulturne baštine, a ponajprije sa suvremenim metodama terenskog istraživanja i dokumentiranja arhitekure i pokretnih nalaza te s novim metodama u zaštiti spomenika, a u skladu sa zakonskim procedurama RH te propisanim međunarodnim konvencijama. Pri izradi dokumentacije predviđen je grupni, zajednički rad polaznika i voditelja (terenska dokumentacija arheološkog lokaliteta), zatim samostalni radovi polaznika na zadane teme, napokon samostalne i grupne vježbe iz fotografije, arheološkog crtanja i sl. Edukacijska radionica naslovljena „Problemi zaštite, konzervacije i prezentacije spomenika“ održana je od 8. do 16. listopada 2008. Osnovni je cilj radionice bio upoznavanje polaznika s nekim od općih problema zaštite spomenika, s posebnim osvrtom na principe konzervacije povijesnih jezgri i konzervacije arhitekture. U sklopu niza tematskih cjelina polaznici su upoznati s procesom valorizacije spomenika, koji je nužan za njegovu ispravnu konzervaciju i revitalizaciju, zatim sa specifičnostima zaštitnih arheoloških radova te problemima zaštite, konzervacije i prezentacije arheoloških nalaza unutar građevina u funkciji, osobito unutar zaštićenih spomeničkih cjelina. Konačno su polaznici upoznati i sa načinima prezentacije pokretne i nepokretne baštine u vidu lokalne zbirke i uređenog arheološkog lokaliteta. Radionica naslovljena „Arheologija kao znanstvena disciplina – metodologija istraživanja, dokumentiranja i eksploatacija spoznaja“ održana je na položaju crkve sv. Maura pored Galižane od 30. svibnja do 7. lipnja 2009. Bila je zamišljena kao kombinacija rada na lokalitetu, teorijskih predavanja i rada na informatičkoj obradi prikupljene dokumentacije. Cilj radionice bio je upoznati sudionike s osnovnim principima arheoloških metoda istraživanja, dokumentiranja i obrade nepokretnih arheoloških nalaza, poseban naglasak stavljajući na suvremene metode analize zidova sačuvanih u elevaciji.