Sparks of beauty, persistence of evil. On some aspects of Ivo Andrić's narration - Nemec, Krešimir (Array, 2011)
Zlo i destrukcija opsesivne su teme brojnih Andrićevih novela, osobito iz prve, tzv. crne faze. Zlo je kod Andrića shvaćeno kao izokrenuta transcendencija. Ono označava manjak bitka, kvarnost, nedostatak onoga što bi trebalo da jest tu, ali nije. Takvom koncepcijom on je blizak teološkoj doktrini sv. Augustina koji u zlu vidi privaciju, tj. lišenost dobra. Kod nekih likova silnika zlo kao način djelovanja u svijetu odabrano je po načelu slobodne volje pojedinca.