Tipizacija i formalna kvantifikacija prototipnosti u ovladavanju jezikom - Galetić, Vedran; Jelaska, Zrinka (2011)
Ovim se radom predlaže uporaba formalnoga modela na opisivanje i procjenjivanje prototipnosti poglavito jezičnoga znanja, primjenjiva na ini jezik. Predloženi se model izvodi iz formalnoga prikaza kognitivnoga prostora koncepata i kategorija s obzirom na koje se oni klasificiraju korištenjem načelima prototipne semantičke teorije kognitivne lingvistike i teorije neizrazitih skupova odnosno neizrazite logike. Tim se modelom uvode nove veličine za razinu reprezentativnosti koncepata iz različitih perspektiva, u prototipnoj i okomitoj međujezičnosti te kvantitativnu analizu i procjenu pogrješaka klasifikacije koncepata. Model se najprije uvodi i opisuje na semantičkoj razini, a poslije se predlaže njegova prilagodba na druge razine jezične obrade – sintaktičku, morfološku i fonološku. Pritom se ne iznose detalji o prilagodbi modela izloženoga na semantičkoj razini za svaku od navedenih razina, već se pruža uvid u neke tipove pogrješaka na različitim razinama koje je uporabom predloženoga modela moguće tipizirati i kvantificirati.
Projekt MZOS
HRV