Filozofski fakultet u poplavi 1964. godine: sjećanja i dokumenti - Roksandić, Drago; Branđolica, Tomislav; Lovrić, Marko; Sarić, Nikolina; Šimetin Šegvić, Filip (2010)
Proteklih nekoliko desetljeća povjesničari sustavno obraćaju pozornost fenomenima kolektivne memorije ili memorije općenito, dok su se ranije pitanja iz te domene postavljala uglavnom među antropolozima i sociolozima. Međutim, oralna historija kao metoda u istraživanju „prošle stvarnosti“ danas se sve češće koristi među povjesničarima. U kolektivnoj memoriji ljudi čiji su životi na različite načine vezani za Filozofski fakultet u Zagrebu, poplava 1964. godine jedno je od upečatljivijih iskustava. Fakultet se 1962. godine, nakon dugog iščekivanja, uselio u novu, funkcionalnu zgradu, da bi se samo dvije godine kasnije suočio s najvećom prirodnom katastrofom u svojoj povijesti – poplavom u listopadu 1964. godine. Danas, 45 godina kasnije, rijetki su pojedinci koji su i tada bili zaposlenici Filozofskog fakulteta. Odlučili smo intervjuirati ih metodama oralne historije, rekonstruirati njihova pojedinačna sjećanja na poplavu i njezine neposredne posljedice te ih usporediti s drugim povijesnim vrelima, pohranjenima u arhivi Filozofskog fakulteta, u Hrvatskome državnom arhivu (dalje: HDA) te u arhivi Večernjeg lista. Koristili smo narativne i slikovne izvore
Rad je nastao kao kolaborativni projekt sa skupinom studenata povijesti, inače, članova uredništva časopisa studenata povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu "Pro tempore".
Projekt MZOS
HRV