Osor - benediktinski samostan i crkva Sv. Petra - Bully, Sebastien (Array, 2009)
Tijekom svibnja 2008. godine provedena je treća kampanja istraživanja benediktinskog samostana i crkve Sv. Petra u Osoru na otoku Cresu koja je imala je za cilj nastavak čišćenja i uklanjanja sterilnih slojeva sjeverno od crkve Sv. Petra (sektor VI), izradu prijedloga kronologije izgradnje postojeće samostanske crkve, nastavak arheoloških iskopavanja groblja i ziđa koji su prethodili izgradnji crkve na području sektora III (iza začelja crkve) te preliminarnu analizu grobnih priloga i nastavak obrade nalaza skulpture. Prijedlog faza izgradnje sačuvanih zidova crkve izrađen je na temelju analize ziđa i arheoloških iskopavanja te je identificiranje 8 građevnih faza (od 12 faza identificiranih na cijelome lokalitetu). Tijekom ovogodišnje kampanje nastavljeno je iskopavanje na prostoru iza začelja crkve (sektor III), započeto 2007. godine gdje su otkriveni brojni zidovi koje je prekrivalo srednjovjekovno groblje. Prvoj, najstarijoj fazi na tome dijelu lokaliteta pripada građevina A orijentacije SI/JZ, a materijal koji je pronađen u podnici od nabijene zemlje omogućio je datiranje te prve faze u IV. stoljeće. Ostali zidovi otkriveni tijekom istraživanja toga sektora, kojima je trenutno nemoguće odrediti funkciju, pripadaju različitim fazama – utvrđene su najmanje četiri građevne faze nakon one iz IV. stoljeća. Srednjovjekovno groblje se zasigurno prostiralo oko začelja crkve Sv. Petra - od 66 grobova koji su dosad identificirani, 50 ih je locirano u sektorima III i VI. Na temelju antropološke studije bilo je moguće utvrditi da je uglavnom riječ o župljanima (žene, djeca).