Kaštelina - Jurković, Miljenko (Array, 2009)
Tijekom rujna 2008. godine provedena je četvrta kampanja arheoloških istraživanja na području rta Kašteline na otoku Rabu koja vodi Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Sveučilištima u Padovi i Lilleu. U arheološkim istraživanjima sudjelovali su i studenti s triju sveučilišta. Istraživanja su djelomično financirana sredstvima Ministarstva kulture RH, a veći dio sredstava osigurali su strani partneri. Ovogodišnja kampanja imala je za cilj nastavak već započetih probnih istraživanja na prostoru sektora 2000 koji se nalazi na sjeveroistočnome vrhu poluotoka, a kao primarni ciljevi postavljeni su sljedeći zadaci: završetak iskapanja u sektoru 2000 smještenom u sjevernom dijelu poluotoka i realizaciju različitih sondi uz južni obrub visoravni. Na području sektora sjever (2000) tijekom prošle istraživačke kampanje otvorena je površina od oko 250 m2, koja obuhvaća dio vile zapadno od prostorija istraživanih 2005. godine. Nakon otklanjanja obrađivanog sloja (maksimalne debljine 80 cm) mehaničkim sredstvima, nastavilo se s ručnim iskopom cijele površine uz bilježenje slijeda izgradnje vile. Stratigrafsko iskopavanje omogućilo je provjeru pretpostavljenih građevnih faza (dvije iz rimskoga doba, jedna post-rimska, skromnih struktura, i na kraju postepeno pretvaranje prostora vile u obradivu površinu). Tijekom istraživanja pronađeni su brojni ulomci keramike te nekoliko komada novaca, a njihova je objava u pripremi. Podaci sakupljeni u ovoj kampanji iskapanja u velikoj mjeri potvrđuju dosadašnje pretpostavke i dopuštaju nam barem dvije hipoteze, tj. da je vila u rimskom periodu imala dvije faze te da je područje koje je ovih godina istraživano najvjerojatnije je pars rustica građevine.