Le monastere Saint-Pierre d'Osor (Ile de Cres): cinquieme campagne d'etudes archeologiques - Bully, Sebastien; Čaušević-Bully, Morana Marić, Iva; Jurković, Miljenko (2011)
U ovome radu izloženi su rezultati peta kampanje arheoloških i konzervatorskih istraživanja benediktinskog samostana i crkve Sv. Petra u Osoru na otoku Cresu, održane tijekom svibnja i lipnja 2010. godine, koja je dio znanstvenoga projekta MIC-a za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu i istraživačkog centra ARTeHIS C.N.R.S.–a iz Dijona, te Konzervatorskoga odjela u Rijeci. Osnovni rezultati tiču se istraživanja srednjovjekovnoga groblja smještenoga iza začelja crkve kao i kasnoantičkih stambenih građevina. Također su predstavljeni rezultati sondažnih istraživanja sjeverno i južno od crkve. Zahvaljujući korištenju različitih metoda istraživanja (geofizička istraživanja, arheološka iskopavanja, proučavanje izvora etc.) moguće je predložiti novu hipotezu o kasnoantičkom postanku crkve te prvu skicu srednjovjekovne topografije samostana.
Projekt MZOS
FRA