Logičko-semantički i semantičko-sintaktaktički odnos upravnog i autorskog govora u složenim rečenicama s kvaziveznikom diye u suvremenome turskom jeziku - Čaušević, Ekrem (Array, 1989)
Rad je posvećen turskoj složenoj rečenici čije se surečenice povezuju kvazi veznikom diye. Ishodišna rečenica, koja se temeljnoj pridružuje pomoću kvazi veznika diye, može biti i u zavisnom i u nezavisnom odnosu prema temeljnoj rečenici, a koji će se od ta dva odnosa realizirati ovisi o logičkom i semantičkom suoodnosu tih dviju rečenica. Semantički ekvivalent takvih složenih rečenica jesu izrične, vremenske, uzročne, namjerne i odnosne rečenice u hrvatskom jeziku. Jednako tako, s pomoću diye naznačuje se i granica između upravnoga i neupravnog govora pa stoga surečenice koje taj kvazi veznik povezuje često imaju i nezavisan odnos jedna prema drugoj.