Odrednice samopoimanja i samopoštovanja maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja - Majdak, Marijana (Array, 2011)
Cilj istraživanja bio je ispitati doprinos socio-demografskih varijabli, stigmatizacije, samomotrenja i eksternalnosti objašnjenju samopoimanja i samopoštovanja muških maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja s izvaninstitucionalnim mjerama (N=146) i mjerama izdvajanja iz obitelji i smještanja u instituciju (N=126). U istraživanju je korišten Upitnik o općim i socio-demografskim podacima, Coopersmithov upitnik samopoštovanja, Offerov revidirani upitnik samopoimanja, Skala eksternalnosti, Skala samomotrenja i Upitnik za ispitivanje doživljaja neformalne stigmatizacije maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja. Podaci su obrađeni hijerarhijskom regresijskom analizom, a postupno su uvođeni blokovi varijabli: školovanje i dob, broj roditelja i bračno stanje, obrazovanost i zaposlenost roditelja te procjena materijalnog statusa, prethodne intervencije prema obitelji i maloljetniku, formalna i neformalna stigmatizacija, te samomotrenje i eksternalnost. Uključenim varijablama objašnjeno je 46% varijance samopoimanja i 42% varijance samopoštovanja maloljetnika društveno neprihvatljivog ponašanja. Najboljim prediktorima samopoimanja pokazale su se formalna i neformalna stigmatizacija te procjena materijalnog stanja vlastite obitelji, dok su se prediktorima samopoštovanja uz neformalnu stigmatizaciju pokazale još eksternalnost, procjena materijalnog stanja vlastite obitelji, broj prethodno pokrenutih postupaka pred sudom za kazneno djelo i dob sudionika.