Misliti zajedno - Prepiska između Dekarta i Elizabete - Veljak, Lino; Šakota-Mimica, Jasna (2011)
Recentna desetljeća donijela su niz otkrića koja upućuju na to da su mnoge žene, unatoč nepovoljnih okolnosti tradicijom uvjetovane rodne neravnoteže moći i šansi, dale značajne(a po pravilu prešućivane) doprinose filozofiji, čime se demantira uvriježena predrasuda prema kojoj bi filozofija imala biti ponajprije (ili čak i isključivo) muška djelatnost. Jedna od tih zaboravljenih i prešućenih žena u filozofiji nedvojbeno je i Elizabeta von der Pfalz. Ona, doduše, nije za života objavila ništa, ali njezina korespondencija s Descartesom jednoznačno upućuje na zaključak kako je vodeći racionalistički filozof u njoj našao dostojnu sugovornicu.
Projekt MZOS
HRV