Mihovil Pavlinović i Dragutin A. Parčić : Još jedna plodna veza iz 19. stoljeća - Marković, Ivan, kroatist (2011)
Iznosi se koliko je i kakvih u Makarskome primorju sakupljenih pučkih riječi Mihovil Pavlinović bio ustupio Dragutinu A. Parčiću za drugo izdanje njegova hrvatsko-talijanskoga rječnika (Zadar, 1874), a poslije predao JAZU za njezin rječnik (Zagreb, 1880-1976). Utvrđuje se da je Parčić od Pavlinovića preuzeo nešto više od 2000 riječi, ne 4000–5000, kako se dosad mislilo. Uspoređuje se kako su Pavlinovićeve riječi obrađene u Parčića, a kako u Akademijinu rječniku. Uzgredno se ogleda što nam sudbina Pavlinovićeve zbirke može kazati o filološkim stavovima i normativno-leksikološkim postupcima druge polovice 19. stoljeća, važna razdoblja u oblikovanju današnjega hrvatskog standarda. U Dodatku se (str. 71-81) daju Pavlinovićeve riječi u Parčićevu hrvatsko-talijanskome rječniku iz g. 1874.
Skraćena inačica rada govorena je na znanstvenome skupu "Hrvatski jezik - od politički nepriznatoga jezika (do 1870.) do jednoga od službenih jezika Europske Unije", Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje - Općina Podgora, Podgora, Hrvatska, 20-22.05.2010.
Projekt MZOS
HRV