Imenice sa slogotvornim r u hrvatskim imeničkim sklonidbama - Petrović, Bernardina (Array, 2009)
Status je slogotvornoga r u fonemskom inventaru hrvatskoga jezika još uvijek prilično nejasan. U dijelu recentne jezikoslovne literature nije sasvim jasno treba li ga smatrati zasebnim fonemom (razlikovnim glasom), alofonom sonanta r ili slogotvornom inačicom fonema r. Kao nositelj sloga pojavljuje se u gotovo svim vrstama riječi, izuzetak su zamjenice, veznici i čestice. U radu se opisuje sklonidbeni sustav 1643 imenice sa sonantom r kao nositeljem sloga i prikazuju glavne značajke tih imenica u trima hrvatskim imeničkim sklonidbama (a-sklonidbi, e-sklonidbi i i-sklonidbi).