Čiji kontinuitet? Konstantin Porfirogenet i hrvatska arheologija o razdoblju 7–9. stoljeća - Bilogrivić, Goran (Array, 2010)
Rijetki su radovi s područja hrvatske arheologije srednjeg vijeka koji se izravno bave Konstantinom Porfirogenetom. Gotovo svi autori, međutim, prihvaćaju spis De administrando imperio kao više ili manje pouzdan izvor za doseljenje Hrvata (ili samo Slavena) u Dalmaciju u 7. stoljeću, što se, uglavnom implicitno, očituje u radovima koji se bave arheološkim materijalom 7–9. stoljeća. Razmišljanja o spomenutom razdoblju mogu se u grubo podijeliti u dvije skupine. Na jednoj su strani autori koji zastupaju tezu o doseljenju Hrvata u 7. stoljeću, a na drugoj oni koji smatraju da se to dogodilo krajem 8. st., dok su se u 7. stoljeću doselili samo Slaveni. I jedni i drugi među argumentima ističu kontinuitet materijalne kulture i pokopavanja. S jedne strane je to kontinuitet od 7. ili 8. do u 9. stoljeće. pa i dalje, a pripisuje se novodoseljenom stanovništvu. S druge je, pak, riječ o kontinuitetu materijalne kulture autohtonog stanovništva. Ovdje se u kraćim crtama donosi pregled važnijih radova, objavljenih u zadnjih dvadesetak godina, koji se bave spomenutom temom te pitanje oba navedena viđenja kontinuiteta i njihov odnos prema prvom sigurnom spomenu hrvatskog etnika na ovom području, u 9. stoljeću.