Karolinški mačevi tipa K - Bilogrivić, Goran (2009)
Dugi dvosjekli mačevi spadaju među najvažnije karolinške nalaze s područja ranosrednjovjekovne Hrvatske kneževine i susjednih sklavinija. Najveći dio njih, nešto više od polovice ukupnoga broja, pripada tipu K prema Petersenovoj tipologiji. Iako su ti mačevi obrađivani već mnogo puta kako u domaćoj tako i u stranoj literaturi, još uvijek ima mnogo prostora za nov osvrt na njih. U vremenu koje je prošlo od posljednjih radova Z. Vinskoga o toj temi pojavilo se nekoliko važnih stranih djela o ranosrednjovjekovnim mačevima nepravedno zapostavljenih u domaćoj znanstvenoj literaturi. Pojavile su se i važne pojedinosti o pojedinim nalazima iz Hrvatske koje su nepoznate u stranoj literaturi. U ovome su radu na jednome mjestu prikazani svi dosad objavljeni mačevi tipa K sa širega područja ranosrednjovjekovne Hrvatske, kao i dio stranih nalaza skupljenih prema dostupnoj literaturi. Uz pregled istraživanja i tipološku obradu temeljenu na balčacima donosi se osvrt na sječiva te se raspravlja o podrijetlu i ulozi mačeva, prije svega u ranosrednjovjekovnoj Hrvatskoj.
HRV-ENG