Das Türkische des Josip Dragomanović - Čaušević, Ekrem (Array, 1996)
U radu su analizirane fonetske i fonološke osobitosti turskoga varijeteta koji je u vrijeme osmanske vlasti korišten kao lingua franca na prostorima jugoistočne Europe. Analiza je urađena na prijevodu poznate gramatike Kavaid-i Osmaniye, koju je na hrvatski preveo Josip Dragomanović i objavio u Sarajevu 1871. godine.