Stavovi makedonskih kroatista i problemi ovladavanja pojedinim hrvatskim jezičnim kategorijama - Cvitanušić, Jelena (Array, 2011)
Gramatičke kategorije roda, broja i padeža u hrvatskome odgovaraju gramatičkim kategorijama roda, broja i određenosti ili neodređenosti u makedonskome jeziku. Cilj je istraživanja prikazati neke probleme u ovladavanju hrvatskim kao južnoslavenskim sintetičkim jezikom s kojima se susreću govornici makedonskoga kao južnoslavenskoga analitičkoga jezika. Na Filološkome fakultetu Blaže Koneski u Skopju za potrebe istraživanja provedena je anketa među studentima hrvatskoga jezika kojima je makedonski materinski jezik kako bi se vidio njihov stav o tome što im je teško. Pritom je osobita pažnja usmjerena na probleme usvajanja padežnih oblika te određenoga i neodređenoga pridjevskoga vida. U primjerima studentskih prijevoda rečenica s makedonskoga na hrvatski te s hrvatskoga na makedonski jezik vidljivi su problemi iskazivanja padežnih odnosa, kao i uporabe i oblikovanja lika pridjeva.