Sakristija šibenske katedrale: ugovor, realizacija i rekonstrukcija - Marković, Predrag (Array, 2010)
Sakristija katedrale sv. Jakova (1450-1454) po mnogim se osobinama izdvaja iz arhitektonskog opusa Jurja Dalmatinca. Mišljenja istraživača nisu podijeljena samo oko njezine stilske pozicije već i oko naravi nakidanih intervencija. Na osnovu ugovora za dovršetak sakristije (1452) u članku je izvršena usporedba između projektiranog i izvedenog djela koje nije nikad bilo dovršeno. Razlike koje su uočene protumačene su u svijetlu velike obnove sakristije 1947.-1948. godine odnosno kao dio naknadnih intervencija samoga Jurja Dalmatinca (dodatak dvaju „bunjato stupaca). Stilsko-formalna analiza pokazala je kako se i unutar oblikovnih riješena triju pročelja sakristije javljaju razlike već i stanovite nedorečenosti koje se jednim dijelom mogu protumačiti Jurjevim, u osnovi dekoraterskim pristupom postavljenom zadatku kao i određenim projektantskim previdima. Na kraju se ističe kako je sakristija šibenske katedrale po svim svojim značajkama, od same ideje pa do konačne realizacije tipično srednjovjekovno djelo te kako ona zajedno s ankonitanskim djelima iz pedesetih godina njezina tvorca uistinu smješta na vrh kasne gotike XV. st. na Jadranu.