Mogu li slike pripremiti reakciju na semantički povezane riječi i riječi na semantički povezane slike? - Rebernjak, Blaž (Array, 2011)
U ovom smo istraživanju pokušali pokazati pravu semantičku pripremljenosti između različitih registara vidnog modaliteta (verbalnog i slikovnog). Dosadašnja istraživanja pokazuju da se pripremljenost između registara može opaziti ako se kao podražaji koriste identični pojmovi (riječ mačka i slika mačke). Modifikacijom eksperimentalne paradigme pokušali smo pokazati efekt semantičke pripremljenosti između riječi i crteža koji ne predstavljaju identične, već semantički povezane pojmove. Rezultati su pokazali kako je koristeći ovakvu paradigmu moguće opažati efekt semantičke pripremljenosti čak i kada su korišteni podražaji samo semantički povezani, ali ne i identični. Rezultati se tumače u skladu s dominantnom teorijom širenja aktivacije kroz semantičku mrežu s nekog pojma na one njemu srodne, čak i između registara.