Žena i ideologija(e). Feministička poetika Alexandre Berkove - Kos, Suzana, bohemistica (Array, 2011)
U suvremenim raspravama o identitetu prevladavaju dvije struje – esencijalistička i konstruktivistička. U ovom radu polazim od teorije identiteta kao konstrukta, oblikovanog društvenim praksama i individualnim uvjerenjima na primjeru stvaralaštva češke spisateljice Alexandre Berkove u kontekstu njenog tretmana ženskog identiteta na pozadini različitih ideologija – feminističke i socijalističke. Ova je autorica u svojim pojedinačnim prozama odustajala od komentara društvenih prilika kako bi propitala egzistenciju ženskih subjekata u privatnom prostoru, zatim je na primjeru konstrukcije ženskih identiteta ukazala na opasnosti vladajuće državne ideologije, da bi se u konačnici ponovno vratila privatnom, intimnom prostoru. U radu ću propitati prisutnost osobne i društvene ideologije u književnom tekstu te utvrditi specifičan razvojni put jedne individualne autorske poetike.