Ideja nacije u Antuna Gustava Matoša - Kozina, Filip (Array, 2011)
U radu se analizira ideja nacije u Antuna Gustava Matoša (1873.-1914.) koja proizlazi iz njegovih književnih tekstova, odnosno konstitutivni elementi koji čine njezine temelje. Polazeći od pretpostavke da nacija nije proizvoljni politički konstrukt jednog vremena, nego produkt povijesne evolucije niza kohezivnih identifikacijskih čimbenika određene skupine ljudi, nastojimo izdvojiti njezinu formulu u hrvatskim okvirima. Temeljne sastavnice Matoševe ideje nacije sukladne su srednjoeuropskom principu razvoja nacija, pa analiziramo njegove misli o jeziku, teritoriju, povijesnom iskustvu te mitovima i simbolima karakterističnima za ljude sa zajedničkim etničkim podrijetlom. U skladu s tezom da se nacija politički želi ostvariti u državi, posebna se pozornost pridaje istociljnom političkom i ekonomskom djelovanju, koji otkrivaju važnost voljnog momenta u izgradnji i bivanju dijelom nacije. Matoševa ideja nacije otkriva se kao koherentan, dinamičan i interkulturan ideal, koji odbacuje isključivost nacionalističkog diskursa te tako i danas pokazuje aktualnost i korisnost.