Rodne razlike i predviđanje partnerskog nasilja u mladenačkim vezama - Ajduković, Dean (Array, 2011)
U cilju utvrđivanja raširenosti i čestine nasilja u romantičnim vezama adolescenata i mogućnosti njegovog predviđanja pomoću varijabli koje teoretski mogu biti povezane s nasilnim ponašanjima ispitano je 623 učenika trećih razreda iz 14 srednjih škola u različitim dijelovima Hrvatske. U uzorku prosječne dobi 16, 8 godina zastupljeno je 55, 7% mladića. Instrument sadrži pitanja o sociodemografskim podacima i iskustvu veze u posljednjih 6 mjeseci, te sedam upitnika: Skalu pogrešnih uvjerenja o kvalitetnoj vezi, Skalu važnosti prava u vezi, Skalu (ne)spremnosti na postavljanje granica, Iskustvo doživljenih nasilnih ponašanja, Iskustvo počinjenih nasilnih ponašanja, Spremnost na traženje pomoći i Spremnost na pružanje pomoći. Utvrđeno je da djevojke imaju točnija uvjerenja o tome što je kvalitetna veza, važnije im je ostvarivanje prava u vezi, spremnije su postavljati granice u vezi i spremnije su tražiti i pružiti pomoć u slučaju nasilja nego mladići. One u vezi češće čine psihičko i fizičko nasilje, te doživljavaju manje ovih oblika nasilja i nasilja općenito nego što to iskazuju mladići. Seksualno nasilje je najrjeđe te nisu utvrđene rodne razlike u čestini činjenja i doživljavanja. Analiziran je i doprinos različitih varijabli u objašnjenju čestine počinjenog i doživljenog nasilja. Muški spol i pogrešna uvjerenja o kvalitetnoj vezi predviđaju veće doživljavanje nasilja u vezi, dok su ženski spol, lošiji školski uspjeh, slaganje s pogrešnim uvjerenjima o vezama i važnost ostvarivanja prava u vezi značajni prediktori činjenja nasilja. Kada se u prediktivni model za počinjeno nasilje uvede i varijabla doživljenog nasilja, objašnjena varijanca znatno se povećava. / Prevalence of dating violence in adolescent romantic relationships and some related concepts were assessed on 623 students of third grade from 14 secondary schools (vocational and high schools) in different parts of Croatia. Their mean age was 16, 8 years and 55, 7% of them were male. The instrument included questions on sociodemography, experience with romantic relationships during past 6 months and seven questionnaires tapping wrong beliefs about quality relationships, awareness of own rights in a relationship, setting own boundaries, victimization and perpetration in dating violence, help seeking and help providing. It was found that females have more accurate beliefs about relationships, upholding own rights in a relationship is more important to them, and they are more keen to maintain own boundaries in a relationship than males. Females are also more likely to seek and provide help in case of dating violence. They reported perpetrating psychological and physical violence more often and being less often victimized than did males. Sexual violence was reported least often with no gender differences in victimization and perpetration. The contribution of different variables in predicting perpetration of violence and victimization was also analyzed. Male gender and inaccurate beliefs about relationships predicted more frequent victimization, while female gender, poorer academic achievement, agreeing with inaccurate beliefs and importance of relational rights were significant predictors of perpetrating violence. Introduction of victimization variable into the predictive model for perpetration substantially increased the amount of explained variance.