Zelenilo u metaforici poljskoga i hrvatskoga govornoga jezika - Pintarić, Neda (Array, 2010)
U jezično-kulturnom svijetu Poljaka i Hrvata primjećujemo mnogo sličnosti u izrazu i sadržaju metafora. Razlike se najčešće vide u kulturnim i vjerskim specifičnostima (Zielone Świątki, Zeleni Jura) te u leksikaliziranim metaforičnim iskazima, npr. doći na zelenu granu ; iść na zieloną trawkę.