Urbanoumjetnički festivali: kulturne politike i potencijali subverzivnosti - Kikaš, Mario (Array, 2011)
Rad analizira i kontekstualizira tri studije primjera – riječki Zoom festival, zagrebački UrbanFestival i križevački Culture Shock Festival – označavajući ih kao intervencijske urbanoumjetničke festivale. Autori, nudeći zaseban uvid u svaki od konceptualno različitih festivala, ističu aspekte iz kojih iščitavaju njihovu subverzivnost: bilo u sukobima unutar nezavisne kulturne scene, bilo preko strateški prikrivene subverzivnosti programa ili pak kroz potencijal festivala kao platforme civilnoga djelovanja. Pritom se dodirnom točkom pokazuje političko djelovanje festivala na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, kao i ambivalentan odnos prema kulturnim politikama koje određuju njihov institucionalni okvir.