Multikulturalizam u Njemačkoj - Mesić, Milan, sociolog (2010)
Članak polazi od nedavne izjave kancelarke A. Merkel da je multikulturalizam u Njemačkoj mrtav. Autor ukazuje na nepovoljne uvjete za razvitak multikulturalizma u Njemačkoj. To su historijski razlozi, i osobito iskustvo nacizma, ali i njemačka socijalna država. Naime, strani radnici u Njemačkoj, mada bez političkih prava, i društveno neintegrirani, uživali su visok stupanj radnih i socijalnih prava, uključujući veliku sigurnost zaposlenja. U tome se njihov položaj bitno razlikovao od američkih radnika (imigranata), zbog čega njemačkim imigrantima borba za građanska prava nije bila u prvom planu. Stoga se 'kriza multikulturalizma' javila s 'drugom generacijom' (djecom) useljenika, koji su se u vrijeme krize, i sve veće deregulacije tržišta rada našli prvi na udaru. Ostali su društveno neintegrirani i bez građanskih i političkih prava. Zanimljivo je da su crkve, ponajprije protestantska u Njemačkoj prednjačile u nastojanjima da se na imigrante počne gledati i u kulturnom (humanom) smislu, i tako prvo priznale da je Njemačka postala multikulturalno društvo. No, taj pojam i koncept je u Njemačkoj ostao nedorečen, kako u teorijskom tako i političkom smislu. Ipak, stekao je stanovitu naklonost, uglavnom u dijelu liberalno demokratskih krugovima (u čemu je prednjačila stranka Zelenih), više u simboličkom smislu suprotstavljanja ksenofobiji i kulturnoj isključivosti njemačkoga društva. Kada je multikulturalizam optužen za nastanak 'paralenoga društva', odrekla ga se i Desnica i Ljevica i to u korist (prividno) neutralnoga koncepta integracije. Autor dokazuje da je Njemačka postala i ostala multikulturalna, mada ne i multikulturalistička zemlja.
Projekt MZOS
HRV