Transgresija i žrtvena obnova u zbirci "Proljetni vjetar" Nikole Furnadžieva - Bijelić, Marijana (2011)
Struktura zbirke "Proljetni vjetar" je krajnje fragmentirana, ali možemo uočiti jednu razvojnu liniju od kaotične, mračne, košmarne atmosfere u prvom dijeu zbirke do ekstatičnog rastvaranja lirskog subjekta na njezinom kraju. U prvom dijelu dominira religijsko-etička perspektiva koncentrirana oko osjećaja sveprisutnog grijeha. U drugom dijelu transgresija etičkih i religijskih okvira je potpuna, religijsko-etička perspektiva je potpuno napuštena zajedno s čežnjom za izgubljenom prošlošću koja je označavala zauvijek izgubljenu nevinost prije pada u grijeh mimetičkog nasilja.
HRV