Crkva sv. Martina u Svetom Lovreču Pazenatičkom – privatna crkva porečkih biskupa ili istarskih (mark)grofova? - Maraković, Nikolina (Array, 2011)
U radu se donose nova razmišljanja o okolnostima izgradnje i izvornoj namjeni crkve sv. Martina u Svetom Lovreču Pazenatičkom, a povezano s time preispituju se dosadašnje spoznaje o povijesti samoga grada. Osim uvida u tipološka i morfološka obilježja arhitekture i njezina monumentalnog dekora te uvida u kulturno-povijesnu sliku poluotoka tijekom 11. stoljeća daje se vrlo iscrpan pregled svih onih povijesnih dokumenata koji upućuju na ponovno promišljanje nekih općeprihvaćenih teza o povijesti Svetoga Lovreča te se iznose nove pretpostavke o mogućem naručitelju velike ranoromaničke crkve.