REALIZAM I RELATIVISTIČKA SOCIOLOGIJA ZNANSTVENE SPOZNAJE - Davorka Matić (1997)
Sociologija znastvene spoznaje često se optužuje za relativizam i idealizam. Međutim, idealizam niti je neophodan niti koristan za sociološko objašnjenje znanosti. Jednako tako, on nije, kako mnogi smatraju, logički povezan s relativizmom. Određene forme relativizma posve su sukladne s određenim tipom realizma. Ovdje zastupani relativizam ne negira da izvanjski svijet utječe na zaključke znanosti već tvrdi da ti zaključci nisu jednoznačno i ekskluzivno deteminirani karakteristikama toga svijeta. Usvojivši realističko vjerovanje u postojanje nezavisne realnosti, ovaj se relativizam suprotstavlja svim vrstama idealizma koje tvrde da nema od nas i našeg iskustva odvojene fizičke realnosti. Posve je pogrešno misliti da relativistička sociologija znanstvene spoznaje, ukoliko želi biti konzistentna sa vlastitim epistemološkim postavkama, mora odbaciti realizam. Iskustvo s projektom refleksivnosti jasno je pokazalo da sociologiji treba realistički jezik ; u suprotnome, neće biti u stanju reći išta zanimljivo o znanosti i znanju općenito.
HRV