Islamski pokret u arapskom svijetu:uzroci, teme i politički značaj - Matić, Davorka (Array, 2011)
Rad se bavi fenomenom politizacije islama u arapskom svijetu. U nastojanju da se podnudi odgovor na pitanje o razlozima zbog kojih se islamski pokret u zadnja tri deseteljća uspio nametnuti kao glavna opozicijska snaga autoritarnim arapskim režimima, u radu je ponuđena analiza njegovih sociostrukturalnih i ideoloških uzorka na što se nadovezao prikaz temeljnih ideja i koncepata ideologije političkog islama. Jedna od teza rada jest da politički islam ne predstavlja povratak tradicionalnim formama islamskog aktivizma već bitno moderni religiopolitički pokret kojeg je generirala duboka strukturalna kriza koja je zahvatila arapska društva neposredno nakon trećeg arapsko-izraelskog rata. Analiza je također pokazala da islamski pokret ne predstavlja uniformni, monolitni pokret. On uključuje mnoge trendove i usmjerenja i obuhvaća široki opseg diskursa i aktivizma koji se kreću od umjerenog pluralizma i prodemokratske pozicije do ekstremnog radikalizma i netolerantnog unitarizma. Ipak, multiplu matricu islamističkih organizacija, grupa i stranaka treba promatrati kao, u konačnici, jedinstvenu jer su usprskos mnogim razlikama u ideologiji, strategiji i taktici sve one predane zajedničkom cilju – islamizaciji društva i upostavi islamske države u kojoj je suverenost Boga praktički priznata kroz proglašenje Šerijata kao jedinog izvora zakona. Otuda i nepovjerenje spram kapaciteta umjerenog krila islamističkog pokreta da prihvati temeljna načela demokracije. Zaključak je rada da u njihovom mišljenju i praksi postoji niz nejasnoća i dvosmislenosti glede nekih važnih pitanja koja se tiču demokratske politike i da će tek njihovo razriješenje odrediti da li će umjerena struja unutar islamskog pokret vršiti pozitivnu ili negativnu ulogu u budućem političkom životu arapskog svijeta.