Kasnoglacijalna industrija lomljenog kamena pećine Kopačine - Vukosavljević, Nikola; Perhoč, Zlatko; Čečuk, Božidar; Karavanić, Ivor (2011)
Članak donosi rezultate litičke analize kamenih artefakata otkrivenih tijekom višegodišnjih iskopavanja u pećini Kopačini (1978. – 1993.). Učestalost pločica s hrptom i zakrivljenih šiljaka s hrptom bio je kriterij za izdvajanje dviju litičkih faza, starije, litička faza I i mlađe, litička faza II. Na temelju apsolutnih datuma i litičke analize ovdje je predloženo drugačije tumačenje kulturne stratigrafije (kasni gornji paleolitik, brončano doba) u odnosu na prethodna tumačenja (kasni gornji paleolitik, mezolitik, brončano doba). Tehnološki i tipološki Kopačina pokazuje znatnu sličnost s kasnoglacijalnim industrijama Vele spile i Badnja. Mikroskopskom i makroskopskom analizom dijela litičkog skupa nalaza definirano je 8 petrografskih skupina, među kojima dominira skupina lokalnog mikritnog rožnjaka. Skupina crvenog i zelenog radiolarita, iako malobrojna, indikator je povezanosti kopačinskih lovaca i sakupljača sa dubokim istočnojadranskim zaleđem. Kroz cijeli stratitigrafski slijed postoji sličan obrazac iskorištavanja sirovine.
Projekt MZOS
HRV