Rodne razlike u obiteljskim ulogama, zadovoljstvu i doživljaju pravednosti s obzirom na tradicionalnost stava - Bartolac, Andreja; Kamenov, Željka; Petrak, Olivera (2011)
U ovom radu istražena je povezanost izraženog stava prema rodnim ulogama sa percepcijom ostvarenih obiteljskih rodnih uloga, odnosno sa zadovoljstvom raspodjelom partnerskih ulaganja vezanih uz obavljanje svakodnevnih obiteljskih obveza, te doživljajem pravednosti u vezi. U istraživanju je sudjelovalo 117 (izvan)bračnih parova. Potvrđena je hipoteza o razlici između žena i muškaraca po pitanju stavova prema partnerskoj i roditeljskoj rodnoj ulozi. Iako žene imaju egalitarnije stavove od muškaraca, na skalama ostvarenih uloga partneri se ne razlikuju. Tradicionalniji sudionici, za razliku od onih s egalitarnim stavovima, prosječno su nižeg stupnja obrazovanja, dulje žive s partnerom, te su do punoljetnosti odrastali u manjem mjestu. Značajna interakcija glavnih efekata nađena je za varijablu doživljaj pravednosti u vezi. Muškarci općenito smatraju odnose u vezi pravednijim od žena, a pritom žene doživljavaju pravednost u vezi najmanjom, a egalitarni muškarci najvećom.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV