Biokulturalni aspekti epigravetijenske okupacije sloja B/S nalazišta Šandalja II - Janković, Ivor (Array, 2011)
Nalazište Šandalja II od izuzetnog je važnosti za proučavanje raznih pitanja vezanih uz gornjopaleolitičku okupaciju istočne Jadranske obale. To je jedino nalazište vremena epigravetijena u Hrvatskoj na kojem su, uz faunalne nalaze i nalaze artefakata, pronađeni i ljudski ostaci najmanje tri osobe. Samim time, analize nalaza ovog lokaliteta doprinose razumijevanju morfologije i ponašanja kasnopaleolitičkih stanovnika ovih krajeva, što pruža temelje za usporedbe ne samo sa nalazima istočne obale Italije, koja je u to vrijeme pripadala istoj ekološkoj zoni kao i Šandalja, već i sa lokalitetima obližnjih regija koje su pripadale drugim ekološkim zonama.